بهترین کتابهای خودشناسی – ۷ کتاب برای شناخت علاقه، استعداد و رسالت فردی
بهترین کتابهای خودشناسی را در این نوشته معرفی خواهم کرد. حتما میدانید که مدتهاست درباره طراحی مسیر شغلی و افزایش رضایت شغلی مینویسم. بر این اساس برای معرفی کتابهای خودشناسیاز کتابهایی خواهم گفت که مرتبط به این حوزه باشند.
با این هدف، به نظرم در کتابهای خودشناسی معمولا دنبال ۳ چیز هستیم:
خودشناسی با هدف شناخت علایق
خودشناسی یا هدف شناخت استعدادها
خودشناسی یا هدف شناخت اهداف و رسالت فردی
برای آشنایی با بهترین کتابهای خودشناسی از نگاه من تا انتها با این متن همراه باشید و اگر شما هم پیشنهادی برای معرفی کتاب دارید در قالب کامنت برای من و خوانندگان این متن بنویسید.
۱- هفت عادت مرمان موثر
یکی از معروفترین و پرفروشترین کتابهای غیرداستانی جهان، کتاب هفت عادت مردمان موثر است. استفان کاوی در معرفی کتابش میگوید:
«قانونهایی جهانی برای سعادت وجود دارد که در طول تاریخ و در همه جوامع مشترک است. من این قانون ها را کشف نکرده ام، صرفا شناسایی کردهام. پیروزی در هر جایی وابسته به هماهنگ بودن با قوانین آنجاست. قانونها ثابت است ولی چگونگی بکارگیری آنها در هر فرد متفاوت است و بسته به ابتکارها و استعدادهای ما دارند.»
اگر هفت عادت را با تمرکز بخوانید، قطعا زندگی شما بعد از خواندن آن، متفاوت از گذشته خواهد بود. برای من، خواندن این کتاب نقطۀ عطفی در زندگیام بود و کمک بسیار زیادی به شناخت رسالت فردی من کرد.
یادتان نرود که به تمرینهای کتاب عمل کنید. قرار نیست کتاب را بخوانید که تمام شود. قرار است به آموزههای کتاب عمل کنید.
۲- زندگی خود را طراحی کنید
این کتاب را دو استاد لابراتوار طراحی زندگی دانشگاه استنفورد نوشتهاند. این کتاب حاصل تجربۀ سالها تدریس آنهاست.
واقعیت این است که اکثر ماها هیچوقت به فکر طراحی زندگی مختص به خودمان نیفتادهایم. خروجی این وضعیت هم زندگیهای کپیشده و نارضایتی ناشی از آن است.
در این کتاب یاد خواهیم گرفت که چطور زندگیای اصیل بر مبنای استعدادها، علایق و واقعیتهای زندگی خودمان بسازیم.
این کتاب میتواند به شناخت علاقه، استعداد و رسالت فردی شما کمک کند. کتاب چارچوب نسبتا خوبی دارد که در میان کتابهای این حوزه چندان رایج نیست.
۳- چگونه شغل دلخواهمان را پیدا کنیم
یک کتاب عالی از کتابهای ارزشمند مدرسه زندگی. کتاب به افزایش توقع ما از شغل در سالهای گذشته میپردازد و به ما میگوید چطور با این شرایط کنار بیاییم و اگر لازم شد چگونه با کمترین ریسک مسیر شغلیمان را تغییر دهیم.
این جمله از کتاب را بخوانید:
«اشتیاق داشتن یک شغل ارضاکننده، شغلی که معنا داشته و تجسم ارزشها، علایق و هویت انسان باشد، پدیدهای امروزی است. اگر لغتنامۀ ساموئل جانسون را در که در سال ۱۷۵۵ به چاپ رسیده باز کنید، اصلا کلمۀ «رضایت» در آن دیده نمیشود.»
۴- شغل مورد علاقه
کتاب شغل مورد علاقه از آلن دوباتن یکی دیگر از مجموعه کتابهای مدرسه زندگی است. آلن دوباتن موسس مدرسه زندگی است.
با توجه به کتابها و مطالبی که از دوباتن خواندهام، به نظرم یکی از ویژگیهای بسیار خوب او تسلیبخشی است. با خواندن کتاب شغل مورد علاقه انگار دوباتن مینشیند کنارت و دستی بر سرت میکشد و تو را تسلی میدهد. میگوید کجاها نباید به خودت سخت بگیری و کجاها بیخود خودت را سرزنش کردهای. و واقعا این تسلیبخشی تو را آرام میکند.
۵- مدل کسب و کار شما
استروالدر و همکارانش، بعد از چاپ کتاب ارزشمند خلق مدل کسب و کار تصمیم گرفتهاند از همان مدل برای طراحی مسیر شغلی آدمها استفاده کنند.
این کتاب خودشناسی، سعی کرده به طور همزمان به استعدادها، علایق و رسالت فردی بپردازد و از جهت داشتن چارچوب همچون کتاب «زندگی خود را طراحی کنید» است.
۶- پنج نقطه قوت برتر خود را بشناسید
قبلا در جایی نوشته بودم که قرار نیست ماهی دویدن یاد بگیرد. یعنی چه؟
یعنی همه قرار نیست مهندس شوند.
یعنی همه قرار نیست پزشک شوند.
یعنی این درست نیست که ماهی و میمون و فیل را با یک آزمون مشترک بسنجیم: «هر کی زودتر از درخت بالاتر رفت، برندهاست.»
نباید این سه حیوان با استعدادهای مختلف، در یک ویژگی یکسان و با یک آزمون یکسان سنجیده شوند. بدیهی است، نه؟
اما این بلا را سر ما آوردهاند. همه ما باید متخصص حل سریع تستهای ریاضی و فیزیک و زیست و … میبودیم.
۷- آخرین سخنرانی
این کتاب درباره آخرین سخنرانی یک استاد دانشگاه است. رندی پاش، استاد دانشگاه کارنگیملون، آخرین سخنرانی خود را در شرایطی ارائه کرده که میدانسته تنها چند ماه دیگر زنده است.
ممنون از مطلب خوبتون