سبد خرید شما خالی است.
و اما ورزش! خوبیهای ورزش کردن بر هیچ کسی پوشیده نیست. همهمان از تاثیرت مثبتی که ورزش کردن میتواند بر روح و روانمان داشته باشد، آگاهیم. علاوه بر آن ورزش همیشه روح اتحاد را در جامعه تقویت میکند. ما با ورزشهای جمعی میتوانیم قدرت، هماهنگی، همکاری و … را به دنیای اطرافمان نشان دهیم. جوانمردی هم واژهای است که گویی به ورزش و ورزش کردن گره خورده است. اما چه چیزی مانع ما میشود که زمانی را در روز به ورزش کردن اختصاص بدهیم؟ چرا حتی با اینکه میدانیم ورزش چقدر برای سلامتی روح و جسم ما مفید است، وقت زیادی را به آن اختصاص نمیدهیم؟ چه چیزی سبب میشود تا ورزش فعالیت کمارزشی برای ما باشد؟ شاید چیزی که نیاز داریم، انگیزهی از دسترفتهی ما است. در این یادداشت، چند کتاب معرفی میکنیم که از ورزش و تاثیرات آن گفتهاند یا زندگینامهی چهرههای ورزشی مشهوری است که به ما همان انگیزهای را که نیاز داریم، میبخشند.
آیا ورزش هم میتواند شاعرانه باشد؟ آیا میتوان ورزش و ادبیات را با یکدیگر ترکیب کرد و هدیهای برای عاشقان هردو ساخت؟ حمیدرضا صدر در پیراهنهای همیشه این کار را کرده است. پیراهنهای همیشه اثری خواندنی و جذاب شامل تکنگاریهای شاعرانهی نویسنده دربارهی بزرگان دنیای فوتبال است. همه در این کتاب هستند: از جوزپه مئاتزا گرفته تا فرانتس بکنبائر، از پله تا دیگو مارادونا، از روبرتو باجو تا الیور کان، از اریک کانتونا تا آلساندرو دل پیرو، از تیری آنری تا زینالدین زیدان، از کریستیانو رونالدو تا لیونل مسی… همه در این کتاب جمعند و حمیدرضا صدر که به گفتگوی توأم با هیجان و ابراز احساساتش به فوتبال مشهور است، با قلم زیبای خود، اثری خواندنی آفریده است. اگر به فوتبال علاقه دارید، پیراهنهای همیشه را بخوانید.
عجب نام جذابی! فوتبال علیه دشمن کتابی خواندنی است که از فوتبال و تاثیری که بر جامعه دارد حرف میزند. سایمون کوپر با نوشتن کتاب فوتبال علیه دشمن از قدرت و نفوذ فوتبال در عرصههای غیرفوتبالی میگوید از تأثیر شگرف فوتبال در دگرگونی ساختارهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی حرف میزند. کوپر معتقد است که تاثیرگذاری فوتبال تنها به همان قطعه زمین سبزرنگ محدود نمیشود. فوتبال میتواند مرزهای جهان را درنوردد و تمام دنیا را یکی کند. حرفش بیراه نیست. یک نگاه به مسابقات جام جهانی کافی است تا شور و شوق همگانی برای بازیها را در مردم جایجای دنیا ببینیم. کوپر حرفش را با استناد به تمام سفرهایی که به دور دنیا داشته است، میزند. اما اگر دلیل دیگری هم برای خواندن این کتاب بخواهید، باید بگوییم که این اثر را عادل فردوسیپور به فارسی ترجمه کرده است. کسی که فوتبال را زندگی کرده و آن را با گوشت و خونش میشناسد. در ضمن اگر دلتنگ صدای عادل هم شدهاید، میتوانید نسخهی صوتی فوتبال علیه دشمن را با صدای خودش بشنوید.
دیوانههای فوتبال را میتوانیم مستند بدانیم. هرچند حقایقی که بیان میکند، احتمالا تا همین حالا از چشممان دور مانده است. چیزهایی میدانیم. جسته و گریخته از اینجا و آنجا دربارهی تشکیلات مختلف هواداری شنیدهایم. اما چقدر از حقیقت درونشان آگاهیم؟ دیوانههای فوتبال سفری است که جرات و جسارت شما را میطلبد؛ تا به دل کثیفترین، بیرحمترین و پرشورترین تشکیلات هواداری از فوتبال در کشورهای مختلف سفر کنید. در این سفر به چشم میبینید که سرکردههای چنین تشکیلاتی، چگونه با یک شستشوی مغزی، جوانانی را که در اطاعت بیچون و چرایشان هستند، بازی میدهند. برای رفتن به این سفر باید آماده باشید. این ملاقاتها و دیدارها با این گروهها، آنطوری که از دور پر از هیجان به نظر میرسند، نیستند!
اگر تعجب کردهاید که چنین کتابی چرا باید در دستهبندی کتاب های ورزشی قرار بگیرد، باید بدانید که این اثر دربارهی محمد صلاح، فوتبالیست معروف مصری است. در حقیقت تیم ملی مصر صعود به جام جهانی بعد از بیست و هشتسال را مدیون گل محمد صلاح است. پس به حق است که او را پادشاه بدانیم. هرچند لقب فرعون را، از هوادارانش گرفته است. محمد صلاح سابقه ۶۷ بازی و ۴۱ گل ملی در کارنامهی حرفهای خود دارد. کتاب پادشاه مصری با مرور خاطرات و زندگی این بازیکن مطرح فوتبال، او را به خواننده معرفی میکند. این اثر شاید همان چیزی باشد که به آن نیاز داریم. انگیزهای قوی و محرکی قدرتمند برای تشویق کردن ما به جدی گرفتن ورزش در زندگی، آن هم ورزش فوتبال که جای خاص خودش را دارد.
هرچند فوتبال ورزش محبوبی در سرتاسر دنیا است، اما دنیای ورزشها آنقدر وسیع و گسترده است که محدود کردنش به فوتبال، کملطفی در حق بقیه فعالیتها است. حس غوطهوری در آب، تجربهی بیوزنی و لمس قطرات آب روی پوست، همه و همه از ورزش دوستداشتنی دیگری صحبت میکنند: شنا. اتفاقا با گرم شدن هوا، تمایلمان به آن چندبرابر میشود. اما شنایی که شاید برای ما یک تفریح باشد، برای مایکل فلپس، تمام زندگی است. او تا بهحال توانسته است شانزده مدال المپیک بگیرد که چهاردهتای آنها طلا هستند. او بارها و بارها رکوردهای جهانی را شکسته است. در المپیک سال ۲۰۰۸ توانست با ۸ مدال طلا به خانه برگردد. چه چیزی توانسته است او را به یکی از موفقترین چهرههای ورزشی در دنیا تبدیل کند؟ او به همینها بسنده نکرد. بلکه پاداش یک میلیون دلاریاش را صرف موسسهی مایکل فلپس کرد. موسسهای که اهدافش، در راستای توسعهی ورزش شنا در ایالات متحده است و همچنین به کودکان کمک میکند تا زندگی سالمتری داشته باشند. در کتاب بدون حد و مرز زندگینامهی خودنوشت او را میخوانیم.
خواندن این کتاب های ورزشی میتواند به ما امید و انگیزه بدهد. چرا که حقیقتی را نشان میدهد که با وجود سادگیاش، گاهی پشت ابرها پنهان است. با تلاش کردن میتوانیم به هرچیزی که میخواهیم دست پیدا کنیم. با ورزش کردن میتوانیم دنیایی را که از گوشه گوشهاش، آثار جنگ دیده میشود، باهم متحد کرد. نمونهی بارزش، ورزشکاران معروفی هستند که با فعالیتهای خیرخواهانهشان، قدمی در راه ساختن جامعهشان برمیدارند.
اگر این یادداشت و معرفی کتاب ها را تا به اینجا خواندهاید، حتما از دوستداران ورزش هستید یا شاید یک ورزشکار حرفهای باشید. باید بدانید که دنیا به شما امیدوار است. در هرجای دنیا که باشید، چشمان کودکان مشتاقی به شما خیره است تا شده برای لحظاتی چند، حس خوب پیروزی، اشتیاق برای بازی و غلبه بر ناتوانیها را نشان دهید. کمک کنید تا افراد دیگر هم بتوانند این لذت ناب را در زندگیشان بچشند. حتی اگر ورزش را به صورت حرفهای دنبال نمیکنید، از تاثیر مثبتش بر جسم و روانتان آگاه باشید. یادتان باشد هر عرقی که بعد از هر ورزشی روی پوستتان مینشیند، ضعفهایتان است که با شما خداحافظی میکند.
3 دیدگاه