بهترین کتابهای توسعه فردی را در این مطلب معرفی خواهم کرد. از ۷ عنوان کتاب توسعه فردی در این نوشته اسم خواهیم برد و دربارۀ هریک به صورت مختصر توضیح میدهم.
طبیعتا اینها لیست پیشنهادی من برای کتاب در مورد توسعه فردی است؛ کتابهای پیشنهادی از بین دهها کتابی که در این حوزه خواندهام، انتخاب شده و گمان میکنم برای شما هم مفید باشد.
پیش از اینکه سراغ لیست بهترین کتابهای رشد فردی برویم، بهتر است این نکات را بدانیم:
توسعه فردی، جنبههای مختلفی دارد. برای معرفی کتاب، از کتابهایی نام بردهام که در مورد مهارتهای زیربناییتر هستند. مهارتهایی که توسعۀ آنها میتواند زمینهساز بهبود در سایر زمینهها هم بشود.
نمیتوان برای فرایند توسعه فردی، پایانی متصور بود. مادامی که زندگی میکنیم، باید در حال رشد و بهبود فردی باشیم. بنابراین تصور نکنید که تنها با خواندن کتابهای معرفی شده در این مطلب، کار شما برای توسعه فردی تمام میشود.
این روزها بازار کتابهای زرد توسعه فردی هم حسابی داغ است. کتابهایی که قرار است به شما کمک کند در ۱۰ روز به یک ابرقهرمان تبدیل شوید! تیراژ بالای آن کتابها هم شما را فریب ندهد. به سراغ این کتابها نروید، آثار سوئی دارد که بحثش بماند برای فرصتی دیگر. فراموش نکنید که فرایند توسعه فردی یک فرایند مستمر و تدریجی است.
اگر دغدغه رشد و توسعه فردی دارید، حتما با این مطلب تا انتها همراه باشید و لیست پیشنهادی من برای کتاب بهبود فردی را بخوانید.
۱- کار عمیق
شما هم نمیتوانید موقع خواندن یک مطلب روی آن تمرکز کنید؟
شما هم تمرکز کافی برای انجام فعالیتهای شغلی یا درسیتان را ندارید؟
شما هم طاقت دوری از موبایلتان را ندارید؟
اگر جواب سوالهای بالا برای شما مثبت است، حتما و حتما باید کتاب کار عمیق از «کال نیوپورت» را بخوانید.
عصر پریشانفکری است و هریک از ما به اندازهای درگیر کاهش قدرت توجه و تمرکز هستیم. کتاب کار عمیق، کتابی کاربردی و اثربخش برای بهبود در این حوزه است.
مطمئنم بعد از خواندن و به کار گرفتن آموزههای این کتاب، خودتان متوجه پیشرفت محسوستان خواهید شد.
مهارت حفظ تمرکز و انجام کار عمیق، یک مهارت پایه برای یادگیری مهارتهای دیگر و توسعه فردی در سایر زمینهها هم هست، حتما این کتاب اثربخش را بخوانید.
۲- عادتهای اتمی
انسان، ماشین عادتهاست. شما در نهایت همان چیزی میشوید که تکرار میکنید؛ و این فعالیتهای تکراری، همان عادتهای شما هستند.
کتاب عادتهای اتمی تاکنون به بیش از ۵۰ زبان ترجمه شده و از همان ابتدای فروش در لیست بهترین کتابهای نیویورکتایمز قرار داشت.
کتاب، هم علمی است و هم کاربردی. مطمئنم به کمک این کتاب میتوانید عادتهای خوب یا بد موردنظرتان را ایجاد یا ترک کنید.
حداقل یکی از آن عادتهای بدی که قرار است از شنبه (آن شنبهای که هیچوقت نیامده!) ترک کنید را ترک خواهید کرد.
یا آن عادت خوبی که قرار است از اول ماه بعد شروع کنید (و این اول ماه هیچوقت فرانرسیده!) را بالاخره شروع خواهید کرد.
مهارت ایجاد عادتهای خوب و تغییر عادتهای بد هم از آن مهارتهای زیربنایی برای توسعه و رشد فردی است. پس خواندن این کتاب کاربردی را از دست ندهید.
۳- هنر ظریف بیخیالی
اگر پیگیری اخبار کتابهای توسعه فردی بوده باشید، حتما اسم این کتاب مارک منسن را شنیدهاید. کتابی که در ایران هم فروش بسیار خوبی داشته.
از بخشهای درخشان کتاب:
«راز مسئله، حل کردن مشکلات است، نه نداشتن مشکل.
ما برای خوشبخت بودن باید چیزی را حل کنیم. در نتیجه شادی نوعی عمل است؛ نوعی فعالیت است؛ نه چیزی که به شما اعطا شود و نه چیزی که آن را در یکی از مقالات برتر یک مجلۀ علمی یا آموزههای اساتید و معلمان پیدا کنید.
شادی چیزی نیست که وقتی به اندازه کافی پول به دست آورید تا اتاقی به خانۀ خودتان اضافه کنید، به صورت جادویی ظاهر شود.»
این کتاب به نوعی در نقد کتابهای زرد خودیاری است. کتابهایی که این روزها مثل قارچ رشد کردهاند. منسن با ادبیات خودمانی خودش به خوبی شما را با واقعیتهای زندگی روبرو میکند و البته بعد از خواندن این کتاب هم کارهای زیادی برای انجام دادن یا ندادن خواهید داشت.
۴- خودباوری در خلاقیت
توصیف یک کلمهای این کتاب به نظر من این است: فوق العاده.
من همیشه موقع کتاب خواندن، یک خودکار برای حاشیهنویسی و یک ماژیک برای هایلایت کردن دارم، یکی از معیارهای آموزنده بودن کتابها برای من، میزان استفاده از این خودکار و ماژیک است.
بر این اساس، کتاب خودباوری در خلاقیت را حسابی رنگآمیزی و حاشیهنویسی کردهام و از آن کلی چیز یاد گرفتهام.
به کمک این کتاب یاد خواهید گرفت که چطور خلاق باشید و بر ترس انجام کارهای متفاوت غلبه کنید. بیگمان خلاقیت یکی از مهارتهای مغفول در نظام آموزشی رسمی است. درست شنیدید: خلاق بودن یک مهارت است و قابل یادگیری.
و البته برای ما که سالها خلاقیتمان سرکوب شده، حتما لازم است که خودمان را برای خلاق بودن باور کنیم. این کتاب برای شما خلاقیت و خوباوری برای آن را به ارمغان خواهد آورد.
۵- کلید را بزن
یک کتاب عالی برای شروع کتابخوانی در حوزه توسعه فردی. متن کتاب بسیار خوب و روان است و نویسندگان آن از مثالها و داستانهای زیادی برای رساندن مفاهیم مدنظرشان استفاده میکنند.
در این کتاب به ۳ عامل لازم برای ایجاد تغییر موفق پرداخته میشود. ۳ عاملی که بدون توجه به هریک از آنها، امکان موفقیت آن تغییر، پایین خواهد آمد. و مگر فرایند توسعه فردی چیزی غیر از ایجاد تغییر مداوم در خودمان است؟
۶- شیب
پشت جلد کتاب شیب، اثری از ست گادین میخوانیم:
«شیب چیست؟
شیب پنجمین جلسه مصاحبه ای است که مصاحبهکننده هرگز با شما تماس نمیگیرد.
شیب گروه موسیقیای است که در یک سالن خالی از تماشاگر در مکانی نامعلوم در حال اجرا است.
شیب هفتمین باری است که هنگام تمرین اسکی زمین میخورید.
شیب نیمه مسیر ماراتن است، وقتی هیجان شلیک شروع مسابقه خاطرهای مبهم است و شوق رسیدن به خط پایان رویای دستنیافتنی است.
شیب مسیر ناهمواری است که باید طی کنید تا به هدف بزرگ خود برسید… البته اگر که در تعقیب هدف درست هستید.
دیگر چی؟
آهان، شیب همچنین راهنمایی است برای حرفهتان، برنامهریزی برای آینده شرکتتان، و ای بسا برای رسیدن به خوشبختی در زندگیتان.»
کتاب شیب به شما کمک میکند تا موقع تصمیم گیری در مورد رها کردن یک کار یا چسبیدن به آن، راحت تر تصمیم بگیرید. ست گادین در کتاب شیب تاکید میکند، امروزه مردم انتخابهای زیادی دارند و اگر شما میخواهید موفق شوید، باید بهترین در جهان خودتان باشید.
این کتاب ۸۸ صفحه است و میتوانید ظرف زمان کوتاهی آن را مطالعه کنید.
شیب از آن کتابهایی است که بارها آن را مطالعه خواهید کرد. قطعا ارزش این چندبار خواندن را دارد.
۷- مهره حیاتی (Linchpin)
این کتاب درباره آدمهایی است که طوری کار میکنند که غیرقابل جایگزین میشوند. این کتاب فوق العاده هم اثر ست گادین است.
او میگوید: «اینترنت، عالی شدن را راحتتر و حفظ معمولی بودن را دشوارتر ساخته است. اینترنت صدای معمولی بودن را درآورده است.»
حتما شما هم متوجه تغییرات پرسرعت دنیای شغلی شدهاید، در این کتاب یاد خواهید گرفت که چگونه عمل کنید تا از معمولی بودن دور بمانید و از فواید تبدیل شدن به یک مهره حیاتی بهرهمند شوید.
لازم است که برای توسعه فردی، حتما به نکات مطرح شده در این کتاب توجه داشته باشید تا از قطار پرسرعت تغییرات جا نمانید.